ЧARNA

Prirodna kozmetika za sve tipove kože!

STRES I NJEGOV UTICAJ NA KOŽU

Postoje trenuci kada nam život postane pravi vrtlog aktivnosti: malo plivamo a malo se davimo u moru obaveza i briga, anksiozni smo, možda ne stižemo dovoljno dobro da se hranimo ili odmorimo… Nažalost, svi ti stresovi i emotivni izazovi ne samo da se odražavaju na naše unutrašnje stanje i fizičko zdravlje, već i na izgled naše kože.

Iako ne možemo potpuno izbeći stres, postoji jedan dragoceni saveznik koji nam može mnogo pomoći – Eterično ulje matičnjaka. Ovo moćno prirodno sredstvo dokazano ima umirujuće i relaksirajuće dejstvo na ljude izložene stresu i psihičkom naporu. Ono pruža podršku osobama koje su sklonije preteranom razmišljanju, psihičkoj iscrpljenosti, anksioznosti i depresiji, vraćajući telo, um i dušu u ravnotežu nakon stresnih situacija. Osim toga, ulje matičnjaka može biti od velike koristi kod poremećaja spavanja, uključujući nemir i nesanicu – samo nekoliko kapi ulja na jastuku ili u difuzeru može poboljšati kvalitet vašeg sna, opuštajući napete mišiće i umirujući um. Umirujući miris matičnjaka može vas opustiti i uvesti u miran, dubok san, pružajući na taj način i telu i emocijama i koži bolju šansu da se oporave i obnove.

Blagotvorna svojstva matičnjaka se ne zaustavljaju se samo na mentalnom nivou, već takođe imaju pozitivan uticaj na kožu. Eterično ulje matičnjaka pomaže u smanjenju upala, reguliše lučenje sebuma i održava zdravu ravnotežu kože. Stres može izazvati preteranu proizvodnju adrenalina, što dovodi do povećanja nivoa kortizola, poznatog kao “hormon stresa”. Kortizol, nažalost, oslabljuje prirodnu zaštitu našeg tela, čime nas čini ranjivijim na razne upalne procese, uključujući one koji se na koži. Akne su čest problem u stresnim periodima, jer i adrenalin i kortizol utiču na preterano lučenje sebuma na koži pa nije čudo što stres često donese i nečistu kožu.

Konstantna izloženost stresu može prouzrokovati rano starenje  kože. Kada smo pod stresom, mišići, uključujući one na licu, su neprestano  napeti, stvarajući fine linije koje tokom vremena postaju bore. Još jedan fenomen koji može da se pojavi je beživotna i bezbojna koža. Naše telo, kada je pod stresom, trudi se da se zaštiti i usmerava više cirkulacije prema vitalnim organima (kao što su srce, mozak, pluća i bubrezi), osiguravajući da su opremljeni da izdrže stres. Nažalost, ovo smanjuje dotok krvi u druge delove tela, uključujući kožu. Nedovoljan protok krvi dovodi do beživotne kože, što rezultira umornim i nezdravim izgledom, uz primetne tamne podočnjake.

Naša koža je svakodnevni svedok izazova i promena koje donosi urbani način života i svakodnevni stres. Kako biste smanjili njihov negativni uticaj, razmislite o uvođenju proizvoda koji sadrže Eterično ulje matičnjaka ili Hidrolat matičnjaka, otkrijte svet opuštanja i blagostanja i dozvolite da vas svež limunski miris matičnjaka uvede u stanje spokoja, gde napetost nestaje, a vaša koža ponovno dolazi do punog sjaja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je prazna